Google+ Followers

Sabtu, Julai 27, 2013

Tugasku..

salam..dah lama tak tulis entry baru kat blog nie kan.maaf, sebab sibuk sangat sekarang ni.banyak benda kena buat.kadang-kadang, masa untuk diri sendiri pun takde. Pernah jadi warden?pernah dengar perkataan warden? sebenarnya, selain kerja aku sebagai guru, kerja lain yang aku lakukan adalah warden. Apa maksud warden? Warden ni adalah orang yang menjaga dan mengawasi pelajar di asrama.apa tugas warden? Kdang-kadang, mesti smua orang ingat yang tugas warden ni senang, tapi if kat sekolah aku, tugas warden ni sangat berat. walaupun bertugas 12 jam untuk hari minggu je, tapi ia sangat berat dan mencabar. kena pastikan keadaan kebersihan dorm pelajar-pelajar bersih, kena check dorm pelajar lelaki dan perempuan bila selesai lakukan gotong royong, kena hantar pelajar gi klinik@ hospital if pelajar2 tu sakit, angkat panggilan telephone kt bilik warden, buat pengumuman untuk pelajar-pelajar,dan macam-macam lagi. Sepanjang jadi warden, ada banyak kenangan dan pengalaman yang aku boleh dapat. Firstly, pelajar tak suka dan benci dengan warden sebab pelajar2 kena marah bila tak ikut peraturan,disamping pelajar tak suka,ia juga dapat mengeratkan hubungan guru dengan ibu bapa pelajar2, dapat eratkan hubungan dengan pelajar-pelajar, dapat makanan dari parents dan dapat eratkan hubungan dengan makcik-makcik dewan makan. selain tu jugak,bila jadi warden hujung minggu, waktu rehat@ cuti hanya satu hari je.means waktu kerja daripada isnin adalah pada hari ahad.kerana hari sabtu kena jadi warden.tapi, sekarang nie aku telah tidak menjadi warden lagi...i'm free freedom.walau apa pun, aku tetap berbakti dekat sekolah as guru disiplin. Pengalaman, ajar seseorang jadi matang.