Google+ Followers

Jumaat, Ogos 26, 2011

tentang sesuatu yg baru..

Salam..apa khabar semua? hope semua insan dan blogger di alam maya ini sihat hendaknya. Tentang sesuatu yang baru.. erm, cam kelakar je kan,sbnrnye, aku xtahu nk letak tjuk entry ape..so, aku letak je la tjuk sesuatu yg baru, ini disebabkan byk perkembangan terbaru tentang diriku ketika ini..

Alhamdulilah, setelah sekian lama aku menanti dan berusaha untuk mencari pekerjaan yg sesuai dengan minat ,bidang dan aliran yg ku pelajari, maka akhirnye aku berjaya menemuinya. Bak kata orang " never say never" or MAN JADDA WA JADDA MAN ZARA'HASADA" OR Jangan cepat mengaku kalah, hidup mesti selalu dan banyak berusaha'. Aku mendapat tawaran untuk mengajar disalah sebuah sekolah agama menengah yg berdekatan dengan kawasan rumah ku. Sometimes, susah untuk kite mencari pekerjaan yg berdekatan dengan tempat tinggal. Mungkin ia rezeki di Bulan Ramadhan yg mulia ini dan penuh Berkah.

Secondly,aku dah kurus..setelah sekian lama aku inginkan sesuatu perubahan untuk diriku..ha3.. mesti korang semua xpcye kan? well, aku pun xpcye sbnrnye..bagi setengah orang untuk menguruskan badan adalah perkara yg amat payah dan memerlukan banyak pengorbanan..But, aku mungkin bertuah, sebab dengan bebanan kerja dan kepenatan kerja ku sebelum ini, membuatkan diriku menjadi kurus.Alhamdulilah..tu semua kuasa Allah kan..aku xlakukan perkara yg memudaratkan pun untuk kuruskan badan, ia berlaku secara tak langsung.

Third, hi3..aku berkesempatan menolong ibuku membuat dan mempelajari cara untuk membuat biskut raya..sebelum ni,cam tahun lepas,aku tolong mak wat kerepek pisang, kuih sarang tebuan dan mcm kerepek lagi, tpi thun nie wt biskut rye pulak..

Laslty, learning proses is the best way in our lifes.
Di kesempatan ini jugak, aku ingin mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin".







Isnin, Ogos 15, 2011

temuduga..


salam..salam ramadhan semua..aku pasti dan yakin, kebanyakan kawan-kawan or sape2 je dah pernah dan telah mengalami proses temuduga kan???mcm -mcm pengalaman pernah rasa kan??erm...baru-baru nie, aku berpeluang untuk menghadiri temuduga di Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Selangor untuk menjadi guru ganti bagi subjek pendidikan islam bagi tingkatan 3,4 dan 5..

First time dapat panggilan dari ppd tu, rasa cam xpcye dan terkejut..sbb dah lama aku hntr permohonan untuk jdi guru tu, ingatkan xdpt..akhirnya,aku dapat di panggil untuk ditemuduga..pada hari yg ditetapkan, maka aku dengan semangat yg berkobar-kobar pun pergilah ke PPD tu..mule2, aku dtg pgi, tpi kerani tu ckp, waktu ye terpaksa di batalkan kepada waktu petang iaitu 2.30 ptg..so, aku pun balik la ke rumah semula, sbb klu nk tnggu kt situ lme..xtau nak wat ape..

petang tu, aku dtg seperti yg ditetapkan..erm...disebabkan aku ni seorang yg terkejut dan mungkin xprepared, so aku dtg dgn sedikit ilmu dan pengalaman yg ade sewaktu belajar dulu...bile dibenarkan untuk masuk, ayat pertama yg keluar dari mulut ustaz tu adalah " awak lahir jumaat ye? awak orang jawa ye? dan aku pun jawab la ye..ayat-ayat permulaan dan perbualan pertama dengan ustaz tu..segan dan takut sebebnarnye..lps dh sembang sedikit sebanyak untuk memulakan sesi temuduga, maka bermulalah soalan di temuduga yang sebenar..

1) soalan first...berkenaan dengan puasa..klu lah ada sebanyak 12 org islam yg didapati tidak berpuasa dan berbuka puasa di dalam gereja , apakah nasihat dan tindakan yg sewajarnya di lakukan terhadap mereka?

2) soalan kedua: berkenaan tasawuf...bagaimanakah ilmu tawasuf dapat memainkan peranan penting di dalam kehidupan seorang individu?

3) soalan ketiga: berkenaan perbanakan islam .. iaitu riba"..

ketiga-tiga soalan ini, aku jawab mengikut sedikit sebanyak ilmu yg aku telah pelajari di universiti dulu..dan aku dpt rsekan jwpn yg aku berikan just sederhana je..however, aku berjaya temuduga tu..esok, aku di panggil untuk mengajar di sekolah SMKA BESTARI JAYA..

soalan yg bagi aku benar-benar mencabar..walaubagaimanapun, aku mengambil keputusan menolak..ini disebabkan beberapa masalah yg xboleh aku elak.. dan esok jugak, sekali lagi, aku dipanggil untuk pergi temuduga di salah sebuah sekolah agama..

Best sebenarnya, bila diberi soalan yg mencabar minda dan ade sedikit sebanyak pengalaman yang aku dapat bila di temuduga oleh orang yg mahir dan benar-benar faham tentang agama..

so, pesanan untuk semua kawan-kawan dan orang di luar sana, persiapkan lah diri anda dengan bermacam-macam ilmu..duniawi mahupun akhirawi..

Jumaat, Ogos 12, 2011

salam...salam ramadhan..



salam..hai readers semua..dah lama sangat aku xupdate blog nie.. ini, disebabkan byk bnde penting yg terpaksa aku uruskan dulu dan lebih penting..however, aku bersyukur kerana Allah masih berikan aku peluang untuk aku hidup dan meneruskan puasa di tahun ini..

erm...sekarang nie, aku kje kt avon..jdi customer services..erm..mmencabar gak la kje tu, lbih2 lgi di bulan puasa cam nie..semua org nak brg yg dieorg order tu ade dan cepat..klu xde, customer tu akan mrh2..erm..kdg2, aku heran jugak, di mana tahap dan kesabaran seseorg itu di bulan puasa ni..

however, sebagai customer services yg baik dan bertimbang rasa, aku melayan dan memberikan layanan yg terbaik..terpulanglah dekat customer tu nak cakap ape. sebab aku dh try untuk bagi best services..


dan dibulan puasa yg penuh berkat ini, byk2 kanlah insaf diri kite, tambah amal kita dan berusaha untuk mnejadi muslim dan juga muslimah yang terbaik..

mungkin,ia ramadhan yg terakhir untuk kite..
Wallahhualam..

renung2kan dan selamat beramal..