Google+ Followers

Jumaat, Disember 30, 2011

semangat baru ,azam serta serta komitmen baru..

Salam..dah lama tak update blog nie..maaf sebab sekarang terlalu sibuk sangat untuk uruskan pendaftaran student baru dan minggu orientasi..erm..baru habis kursus 2 hri dan lepas kursus ada kerja yang sedang menanti..2011 dah berlalu dan kini tinggal 2 hari untuk tahun 2012..

Sepanjang tahun 2011, banyak perkara dan benda yang aku belajar..ada perkara yang datang dalam bentuk ilmu dan ada benda yang datang sebagai sebuah pengalaman yang amat berharga.Alhamdulilah, diakhir tahun 2011, aku dapat belajar bagaimana untuk menjadi seorang guru serta pendidik. Mungkin ilmu aku terlalu cetek dan baru lagi dalam bidang nie but ia cukup bermakna untuk aku..

Kalau di waktu di tahun 2011, aku ade melakukan kekurangan dan tidak bersedia sepenuhnya untuk menjadi seorang pendidik, tapi tahun 2012 yang bakal menjelang nie aku akan bersedia dari segi fizikal, mental dan rohani.Aku akan cuba untuk jadi seorang guru yang akan mengambil berat serta memahami akan anak murid.bukan sekadar guru but aku akan cuba untuk menjadi rakan kepada anak-anak muridku.

Untuk meluangkan masa bersama kawan-kawan, aku akan cuba untuk mengisi waktu cuti or kekosongan waktuku untuk selalu contact or berhubung kawan-kawanku..biar jarang dan tak selalu berjumpa but selalu berhubung melalui sms or call..aku xnak terputus hubungan dengan kawan-kawanku..hi3..i will try be fair with my family,friends and also someone..

Tahun depan, aku bakal mengajar subjek SEJARAH FORM2, FIQH FORM 3,TILAWAH ALQURAN FORM4 AND BAHASA ARAB.Aku perlu lakukan yang terbaik untuk semua pihak..

However,sebagai seorang manusia,aku jugak pernah wat salah dan silap dan untuk itu, maafkan lah aku..dan untuk tahun baru nie, aku akan cuba untuk berubah dan jadi lebih baik.

wish me good luck..untuk masa dan ketika nie, aku menumpukan sepenuh perhatianku terhadap kerja dan bila waktu tu dah sampai, aku sedia untuk menempuhnya..hi3..

Selasa, Disember 13, 2011

Azam baru dan buku baru...

salam..salam sejahtera untuk semua..dan salam maal hijrah..maaf sebab dah terlambat untuk memperkatakannya..however, perubahan itu sesuatu yang positif dan baik kan?erm..sebelum aku menyenaraikan impian dan azamku, aku ingin mengucapkan "tahniah dan syabas" kepada semua kawan-kawanku yang telah konvo pada 3 hb 12 2011..

di kesempatan ini juga, aku ingin mengucapkan tahniah kepada sepupu,sedara dan juga kepada kawan-kawan ku yang telah memulakan hidup baru.. sama ada mereka bertunang, khwin or mendapat cahaya mata baru..perubahan telah berlaku dalam hidup mereka..

hi3..aku je sme cam dulu..still single, but bru hbis study..best sgt2 konvo..thnks alots to my all family sbb sudi dtg meraikan konvo aku dan juga kwn2 yg ske bergambar dgn aku mse dlm dwan picc..aku memang suka bergambar..hi3..

erm..untuk 2012 nie, aku ade beberapa azam dan impian..firstly,aku nak beli kereta..erm, xksh la kter ape.yg pnting ia adalah hasil usahaku sendiri..i.allah..

secondly, aku nak kerja kat tempat orang..mksud aku jauh..merantau,sebab merantau dapat tambah banyak pengalaman..i.allah..

lastly, aku just berdoa semoga sesuatu keajaiban berlaku kat diri aku dalam masa terdekat nie,ha3..kelakar kan?..aku pun xtahu ape yg bakal berlaku..but, tunggu ....

Ahad, Disember 04, 2011

konvoksyen day..

salam..alhmadulilah.akhirnya,aku berjaya jugak konvo..iaitu semalam..kat PICC..hi3..suka sangat2..xtau nak cakap ape..sekali seumur hidup..bertolak dari umah pukul 4am..sampai picc pukul 6am..gi solat,siap2 untuk pakai baju konvo, beratur kat luar dewan sebelum masuk ..

hi3..best moment in my lifes..suka sangat2..Allah je yang tahu cam ne suka dan gembira nya aku dan juga semua student usim yg lain..di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan seribu terima kasih dan sekalung penghargaan kepada setiap insan yang banyak berkorban, berbakti ,bersama-sama serta berada di sampingku semasa di USIM selama 4 tahun..banyak kenangan dan pengorbanan yang kalian telah berikan..Tidak dilupakan juga Kepada Pensyarah-pensyarah, guru-guru serta staff usim ..terima kasih atas segala-galanya..

Khamis, November 24, 2011

Pilihan hidup..

salam..alhmadulilah, akhirnya aku berkesempatan untuk mengupdate blog nie yg telah sekian lama aku tinggalkan disebabkan aku sibuk mengajar..dan sekarang, aku tengah bercuti..hi3..walaupun cuti, aku bosan sebenarnya..dah biasa duk wat kje dan gi sekolah mengajar kan..tu yg jdi cam tu..

Alhamdulilah,sometimes kita tak tahu kan ade hikmah disebaliknya..sebab semuanya perancangan dan kuasa ALLAH..tibe2 aku nak berbicara soal Pilihan dan juga keputusan untuk membuat pilihan..bukan sekadar pilihan untuk memilih calon isteri@suami@ untuk sambung belajar@ kerja, but dalam hidup ni kite semua akan sentiasa memilih dan membuat keputusan..

Percaya dekat Qada'dan Qadar Allah serta ketentuannya?Itulah perkara yang aku dan juga semua umat islam wajib pegang dan percaya kan..tdi,aku mendapat offer untuk bekerja sebagai mengajar komputer kepada kanak-kanak di bawah projek Kerajaan di dalam projek "jalur lebar" under TM..gaji boleh tahan serta dekat dengan rumah..dulu, aku susah sangat nak carik kje, tbe2 sekarang nie rezeki datang bergolek2..Alhamdulilah, mungkin ALLAH mendengar doa aku setiap hari dan juga keberkatan solat sunat dhuha.. Antara kelebihan solat sunat dhuha adalah, dimurahkan rezeki,jiwa dan diri kita akan sentiasa tenang serta lebih kuat dan bertenaga sekiranya kita sedang sibuk bekerja..jadi, hampirkanlah diri kita seketika di waktu bekerja untuk memohon pertolongan dari Yang Maha Esa..

Kat sini jugak, aku ingin berkongsi sedikit amalan sunat yang mungkin dapat menambahkan kekuatan jiwa,hati dan nurani iaitu dengan membaca AL-MA'SURATH"..ia adalah zikir, salawat serta doa yang sangat baik untuk kita kerana kita boleh membacanya di waktu pagi dan petang.. banyak fadhilat daripada bacaan MA'SURATH nie...Walau ape pun, perkara utama yang mesti kita lakukan adalah kita kena usaha, ikhtiar untuk mencari dan mendapatkan sesuatu dulu..dan selepas tu, baru kita bertawakkal kepadanya serta cara yang terakhir adalah kita melakukan solat sunat "istiharah"..hidup kita tak lari dari memilih dan membuat pilihan, semoga dengan buat solat istiharah ni, pilihan yang kita buat adlah betul...

Maaf, andai ape yg aku ingin tuliskan ini ade menyinggung sesiapa sahaja..yang baik datang dari Allah dan yang buruk dari diri aku sendiri..

Renung-renungkan dan selamat beramal..

Khamis, November 10, 2011

3 bulan bekerja..

salam..akhirnya dalam diam tak diam,sudah 3 bulan aku bekerja sebagai seorang pendidik..siapa tahu rezeki dan pekerjaan seseorang kan?Alhamdulilah, setakat nie, aku xde mengalami masalah dan kesusahan sepanjang bekerja sebagai seorang guru..semua guru-guru kat situ bagi tunjuk ajar dan kerjasama baik dengan aku..aku juga mudah bergaul dan cepat mesra dengan guru-guru yang lebih tua daripadaku, mungkin sebab aku peramah so,senang terima keadaan baru.

Akhir2 nie,exam final..so, untuk kerja akhir tahun nie,byk bnda yg nak kena selesaikan..Alhamdulilah jugak,aku telah menyelesaikan semua kerja dan amanah yang telah dipertanggungjawabkan untuk ku..perkara best sepanjang aku bertugas adalah, aku berpeluang untuk menjadi fc perkehemahan kadet remaja sekolah kat homestay agro sg.sireh tg.karang..sempat menginap di sebuah rumah mewah di Banting,Bukit jugra serta menghadiri kursus..

sometimes, agak keletihan, but best dan ia dapat menambahkan pengalaman suatu hidup..buat masa sekarang nie, aku berazam untuk menjadi seorang pendidik yang baik dan belajar untuk menjadi seorang pendidik..I.allah, jika diberi keizinan aku ingin belajar lagi amik ( DIJAP) diploma amalan kehakiman syarie...

Tak lama lagi, aku nak konvo..hi3..saat yang aku tunggu selama nie..I.allah, semuanya terpulang di tangan dan kuasa ALLAH..

Lastly, hidup adalah sebuah perjalanan..yang kekal abadi hanyalah di syurga.untuk menempuhnya kita perlukan persiapan di dunia dan juga di akhirat sana..

Wallah hualam..

Isnin, November 07, 2011

kawan lama...

salam..maaf..sebab dah lama xupdate blog nie.ini disebabkan sibuk dan tak sempat untuk mengupdate..salam aidiladha..dan selamat bercuti..sebab tak lama lagi nak cuti sekolah kan..hi3..

Alhamdulilah, baru-baru nie aku berkesempatan untuk meluangkan masa bersama kawan sekolah rendah..6tahun xjumpa..lama sangat..dah jumpa, mcm-mcm benda nak cerita..semua dah berubah,but still friendly cam dulu..kawan..kawan yang sama-sama sekepala dan banyak wat hal dulu2 masa kat sekolah..lastly,bila jumpa masing-masing jadi seorang yang baik..

Nie ade sedikit gambar, kawan -kawan aku..hi3..


Jumaat, September 30, 2011

cuti.....

salam..alhamdulilah..sebab Allah masih memberi kita peluang dan ruang untuk kita terus hidup dan mengecapi nikmatnya di mukabumi ini.. Alhamdulilah jugak sebab dengan nikmat dan kasih sayangnya dapat kita melakukan sesuatu dengan terbaik dan mengikut seperti yang diinginkan.

Honestly, aku bersyukur diatas nikmat, kasih sayang dan rahmatnya kepada diriku ini..hanya kata-kata syukur yang aku mampu luahkan dan zahirkan di atas nikmatnya...baru-baru nie, aku dapat gaji pertama..bila tengok simpanan kat akaun bank tu, cam tak caya je tu adalah duit& hasil uasaha ku bekerja selama 1 bulan ini dengan mengajar..gaji first..aku bersyukur sangat..dan aku berjanji kepada diriku yang aku akan jalankan tugas mendidik dan mengajar anak-anak murid ku dengan penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang..ini adalah amanah yang harus pikul dengan sebaik-baiknya..

seperti mafhum dalam sebuah hadis : "SAMPAIKAN DARIPADAKU WALAUPUN SATU AYAT"
Jadi, kesimpulan yang aku boleh buat berdasarkan mafhum hadis ini adalah, kita hendaklah menyampaikan sesuatu atau ilmu yang kita ada kepada orang lain kerana apa yang kita lakukan itu, walaupun sedikit akan mendapat ganjaran dan pahala daripada Allah.

Selasa, September 20, 2011

3 minggu kerja

salam..apa khabar semua..hope semua sihat hendaknya..cam ne dgn kerja anda semua setelah 3 minggu beraya?best tak?msti byk rumah dan jamuan raya yang dihadiri kan..hi3..raya, memang banyak rumah terbuka diadakan..raya juga mengeratkan ukhuwah dan tali persaudaraan sesama islam..

Alhamdulilah, kini sudah 3 minggu aku bekerja sebagai guru bahasa arab di salah sebuah sekolah agama..aku mengajar tingkatan 2 dan pelajar tahfiz ting 1-5..hu3..mle2 kenalkan diri sebagai seorang guru dihadapan student memang agak takut dan berdebar-debar sebenarnya..sebab takut digelakkan oleh student..hi3..soalan popular yg kebanyakan student akan tanya berapa umur mualimah? dah khwin or belum?ha3..aku xjawab pun soalan anak murid ku itu& aku suruh anak murid ku teka sendiri..

hari pertama adalah sesi suai kenal dgn student2, masuk semua kelas seperti yg tertera di dalam jadual..semua memberikan respons dan tindak balas yg baik..

hari kedua, ketika memulakan sesi pembelajaran,aku dah kenal dan nampak student mana yang nakal, pandai,suka tido dalam kelas dan suka kenakan kawan-kawan yang lain..

hari ketiga, ketegasan ku mula tercabar dan aku menjadi seorang yang garang..( dalam hati xgarang pun) just nak suruh student-student tu hargai dan belajar erti masa dan pentingnya ilmu.. kebanyakan anak murid ku tidak menggemari subjek b.arab, so inilah cabaran ku untuk membuktikan kepada semua anak muridku bahawa b.arab adalah subjek yg senang..

kadang-kadang, aku tergelak dan ketawa dalam kelas bila melihat tingkahlaku anak muridku yg nakal dan banyak kerenah..ha3..sangat2 menghiburkan..walaupun, aku berkali-kali mengatakan kepada anak muridku bahawa aku akan memgenakan denda kepada mereka, tetapi denda itu tidak pernah aku lakukan..

honestly,aku merasakan bahawa mereka semua adalah seperti adik -adik ku sendiri...

Jumaat, Ogos 26, 2011

tentang sesuatu yg baru..

Salam..apa khabar semua? hope semua insan dan blogger di alam maya ini sihat hendaknya. Tentang sesuatu yang baru.. erm, cam kelakar je kan,sbnrnye, aku xtahu nk letak tjuk entry ape..so, aku letak je la tjuk sesuatu yg baru, ini disebabkan byk perkembangan terbaru tentang diriku ketika ini..

Alhamdulilah, setelah sekian lama aku menanti dan berusaha untuk mencari pekerjaan yg sesuai dengan minat ,bidang dan aliran yg ku pelajari, maka akhirnye aku berjaya menemuinya. Bak kata orang " never say never" or MAN JADDA WA JADDA MAN ZARA'HASADA" OR Jangan cepat mengaku kalah, hidup mesti selalu dan banyak berusaha'. Aku mendapat tawaran untuk mengajar disalah sebuah sekolah agama menengah yg berdekatan dengan kawasan rumah ku. Sometimes, susah untuk kite mencari pekerjaan yg berdekatan dengan tempat tinggal. Mungkin ia rezeki di Bulan Ramadhan yg mulia ini dan penuh Berkah.

Secondly,aku dah kurus..setelah sekian lama aku inginkan sesuatu perubahan untuk diriku..ha3.. mesti korang semua xpcye kan? well, aku pun xpcye sbnrnye..bagi setengah orang untuk menguruskan badan adalah perkara yg amat payah dan memerlukan banyak pengorbanan..But, aku mungkin bertuah, sebab dengan bebanan kerja dan kepenatan kerja ku sebelum ini, membuatkan diriku menjadi kurus.Alhamdulilah..tu semua kuasa Allah kan..aku xlakukan perkara yg memudaratkan pun untuk kuruskan badan, ia berlaku secara tak langsung.

Third, hi3..aku berkesempatan menolong ibuku membuat dan mempelajari cara untuk membuat biskut raya..sebelum ni,cam tahun lepas,aku tolong mak wat kerepek pisang, kuih sarang tebuan dan mcm kerepek lagi, tpi thun nie wt biskut rye pulak..

Laslty, learning proses is the best way in our lifes.
Di kesempatan ini jugak, aku ingin mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin".







Isnin, Ogos 15, 2011

temuduga..


salam..salam ramadhan semua..aku pasti dan yakin, kebanyakan kawan-kawan or sape2 je dah pernah dan telah mengalami proses temuduga kan???mcm -mcm pengalaman pernah rasa kan??erm...baru-baru nie, aku berpeluang untuk menghadiri temuduga di Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Selangor untuk menjadi guru ganti bagi subjek pendidikan islam bagi tingkatan 3,4 dan 5..

First time dapat panggilan dari ppd tu, rasa cam xpcye dan terkejut..sbb dah lama aku hntr permohonan untuk jdi guru tu, ingatkan xdpt..akhirnya,aku dapat di panggil untuk ditemuduga..pada hari yg ditetapkan, maka aku dengan semangat yg berkobar-kobar pun pergilah ke PPD tu..mule2, aku dtg pgi, tpi kerani tu ckp, waktu ye terpaksa di batalkan kepada waktu petang iaitu 2.30 ptg..so, aku pun balik la ke rumah semula, sbb klu nk tnggu kt situ lme..xtau nak wat ape..

petang tu, aku dtg seperti yg ditetapkan..erm...disebabkan aku ni seorang yg terkejut dan mungkin xprepared, so aku dtg dgn sedikit ilmu dan pengalaman yg ade sewaktu belajar dulu...bile dibenarkan untuk masuk, ayat pertama yg keluar dari mulut ustaz tu adalah " awak lahir jumaat ye? awak orang jawa ye? dan aku pun jawab la ye..ayat-ayat permulaan dan perbualan pertama dengan ustaz tu..segan dan takut sebebnarnye..lps dh sembang sedikit sebanyak untuk memulakan sesi temuduga, maka bermulalah soalan di temuduga yang sebenar..

1) soalan first...berkenaan dengan puasa..klu lah ada sebanyak 12 org islam yg didapati tidak berpuasa dan berbuka puasa di dalam gereja , apakah nasihat dan tindakan yg sewajarnya di lakukan terhadap mereka?

2) soalan kedua: berkenaan tasawuf...bagaimanakah ilmu tawasuf dapat memainkan peranan penting di dalam kehidupan seorang individu?

3) soalan ketiga: berkenaan perbanakan islam .. iaitu riba"..

ketiga-tiga soalan ini, aku jawab mengikut sedikit sebanyak ilmu yg aku telah pelajari di universiti dulu..dan aku dpt rsekan jwpn yg aku berikan just sederhana je..however, aku berjaya temuduga tu..esok, aku di panggil untuk mengajar di sekolah SMKA BESTARI JAYA..

soalan yg bagi aku benar-benar mencabar..walaubagaimanapun, aku mengambil keputusan menolak..ini disebabkan beberapa masalah yg xboleh aku elak.. dan esok jugak, sekali lagi, aku dipanggil untuk pergi temuduga di salah sebuah sekolah agama..

Best sebenarnya, bila diberi soalan yg mencabar minda dan ade sedikit sebanyak pengalaman yang aku dapat bila di temuduga oleh orang yg mahir dan benar-benar faham tentang agama..

so, pesanan untuk semua kawan-kawan dan orang di luar sana, persiapkan lah diri anda dengan bermacam-macam ilmu..duniawi mahupun akhirawi..

Jumaat, Ogos 12, 2011

salam...salam ramadhan..



salam..hai readers semua..dah lama sangat aku xupdate blog nie.. ini, disebabkan byk bnde penting yg terpaksa aku uruskan dulu dan lebih penting..however, aku bersyukur kerana Allah masih berikan aku peluang untuk aku hidup dan meneruskan puasa di tahun ini..

erm...sekarang nie, aku kje kt avon..jdi customer services..erm..mmencabar gak la kje tu, lbih2 lgi di bulan puasa cam nie..semua org nak brg yg dieorg order tu ade dan cepat..klu xde, customer tu akan mrh2..erm..kdg2, aku heran jugak, di mana tahap dan kesabaran seseorg itu di bulan puasa ni..

however, sebagai customer services yg baik dan bertimbang rasa, aku melayan dan memberikan layanan yg terbaik..terpulanglah dekat customer tu nak cakap ape. sebab aku dh try untuk bagi best services..


dan dibulan puasa yg penuh berkat ini, byk2 kanlah insaf diri kite, tambah amal kita dan berusaha untuk mnejadi muslim dan juga muslimah yang terbaik..

mungkin,ia ramadhan yg terakhir untuk kite..
Wallahhualam..

renung2kan dan selamat beramal..

Rabu, Jun 15, 2011

Jatuh..duduk..bangun dan bangkit semula..

Salam..semoga hari yg anda semua lalui ini menjadikan ianya benar2 bermakna dan istimewa..
Jatuh,duduk,bangun dan bangkit semula..erm..sedap tak tjuk entry aku ???hi3...xtau nk letak tjuk ape..tpi, ade mksud disebaliknya..

firstly, aku pernah jatuh..mcm2 aku pernah..jatuh tangga,motor,katil,basikal dan hati...ha3...
secondly, aku pernah duduk dan terduduk..
thirdly, aku bangun dan bangkit semula...bangun untuk mencari sesuatu...sesuatu yg pernah aku gagal,tewas dan kalah..

lastly, aku berjaya temui dan capai ape yg aku pernah gagal dulu..
ape yg pernah aku impikan dan angankan.. I.allah, semoga ianya menjadi sebuah kenyataan..
Dan yg pling penting, aku selalu pesan kat diri aku, jgn cepat mengaku kalah dan putus asa..

Khamis, Jun 09, 2011

Penghargaan untuk semua...

Salam..sebenarnya, xtau nak tulis ape, but aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih dan sejuta penghargaan buat insan2 yang banyak berjasa kepada aku selama ini..
tibe2 je nak tulis benda nie..maybe, nie je satu cara or ruang untuk mengatakan segala-galanya..

Terima kasih banyak2 sebab selama nie banyak tolong aku dan sudi berkawan dengan aku..tak lupa juga, kepada guru2,lecturer dan juga mereka yg banyak mengajar aku tentang erti hidup..

thnks jugak kat mereka yg terlibat secara langsung@tak langsung membantu dan memberikan galakkan,nasihat,dorongan dan juga sentiasa bersama aku dlm apa jua bentuk masalah yg aku hadapi..thnks alots..

wassalam..

Selasa, Jun 07, 2011

kenduri kahwin..

salam..lately, kwn2 ramai yg kahwin..hi3...kawan lama2..kwn mse sekolah dulu2..mse kecik2..
mula2 cam xnk gi, tpi bosan duk umah, so gi la..wlupun jauh,tpi best..dah lama xjmpe kwn2 lme..adalah lebih kurg 11 thun..

lme sgtkn,sbbnye aku pindah umah,bljr tempat lain & ni bru blik kt tmpt asal..however, best gak la dapat jumpa member lama..xtau nak ckp ape..but, honestly, maaf klu ade yg tgur aku tu, aku xknal@ xcam korng semua sbb dah lama xjmpe..

Tahniah kat Khairil sbb dah kahwin..& kepada kawan2 yg lain klu ade spe2 yg bakal kahwin, tahniah jugak..hi3..may allah bless u all...

thnks jugak kat daus,farahin dan ain yg sudi dan luangkan masa untuk dtg gi knduri khairil hari tu..ade kawan..hi3..sebab aku dah lama xturun p.jawa..hu3..


Sabtu, Jun 04, 2011

Resign...

Salam..selamat pagi semua..cuba baca tajuk yg aku post kat atas tu..resign..mksudnya berhenti kerja..ha3..kelakar kan..baru skjp je kerja dah berhenti..but, ade sebab and alasan sendiri aku resign..honestly, bukan senang nak crik kje skrg, but if the place and situation are not suitable with us, so its better for us to resign.right?

secondly, aku dapat offer kerja baru..alhamdulilah, aku bersyukur sebenarnya sebab rezeki dan perjalanan hidup aku cam sentiasa dipermudahkan oleh Allah yg Maha Esa..walaupun kadang-kadang, aku rasa ,aku pernah dan tempuh sesuatu yg amat payah dan susah sebelum nie..tapi, itu semua mematangkan hidup dan diri aku.Bak kata orang, kalau xkenal erti susah dan payah, kita xkan hargai sesuatu dengan sebaik-baiknya...seperti dateline blogs aku, lifes is journey..


cam gambar roda sebuah basikal nie..kadang-kadang,manusia berada di atas,dan ada ketika, manusia berada di bawah..tapi, ble kite jatuh or rasa tewas or putus asa, jgn cepat mengaku kalah..dont always say give up..

hi3..tu je..gaya cam berfalsafah kan,but biasa je..

wassalam..

Khamis, Jun 02, 2011

Dunia baru..

Salam..hi3..baru ke hidup aku????baru la jugak..sebab baru menamatkan pengajian dan sedang memulakan hidup untuk berdiri dan berjumpa dengan sejuta manusia di alam realiti ini..before menunggu kerja yang sesuai,aku kerja kat kedai pakaian Sayang..maybe tuk sesetengah orang or graduate person die akan rasa yg kerja cam tu xsesuai dengan hidup die yg actly as professional. but, for me is halal and give me more experience, i hold.

permulaan starting gaji rm500.00...erm.. cukupla kan utk aku mulakan hidup..baru nak mula, nanti bila dah mahir dan bagus, akan di naikkan gaji@ maybe pangkat. who knows..rights? Before this jugak, aku mohon macam2 kerja kosong kat online dan hantar borng..cuma maybe xde reseki lagi kot..
aku bukan seorang yg demand@ memilih..yg penting bagi aku, aku akan cuba untuk tidak menyusahkan org lain dan juga akan berpijak dan berdiri diatas kaki sendiri..

biar merangkak dan bertatih dari bawah, biar susah untuk mencapai bintang dan bulan yg cantik diawan, tapi suatu hari nanti, semuanya akan berhasil dan berjaya..

maaf..sebab dah lama xupdate blog..

Rabu, Mei 11, 2011

pagi yang tenang....

Salam..ni adalah hari ketiga last dan yang terakhir untuk aku berada di pekan dan juga di daerah hulu selangor nie..( KKB)

Jumaat nie, aku last kat sini..so, di kesempatan yang ada nie, aku ingin menghabiskan sedikit waktu dan masa ku untuk melihat dan menikmati pemandangan yg indah di daerah ini..honestly, aku nie pencinta kepada alam..so, aku suka melihat hutan,awan,langit dan juga panorama ciptaan Allah yg menarik ini..tenang dan mendamaikan..

Pagi2 nie jugak aku terlihat seorang baby boy yg comel..cute sangat..ha3..tenang tengok muka baby sebenarnya...ni mengikut kata pakar motivasi, kalau kita tengah dan dalam tertekan,salah satu cara untuk hilangkan tekanan dan masalah tu adalah dengan melihat muka bayi..tekanan tu mungkin akan hilang seketika..cara lain pulak, lihat kepada panorama alam, maafkan semua kesilapan orang dan banyak-banyak beristigfar.

ok..wassalam..tata..take care..

Selasa, Mei 10, 2011

20 amalan murah rezeki

Salam...selamat pagi,sejahtera dan semoga baik hendaknya..sejak akhir2 nie, aku tiba-tiba jadi rajin untuk membuat entry baru dan juga update blog nie..hi3..maybe ini je lah masanye kot untuk aku update..

Firstly, nak share kat u all something,bukan ape, benda simple je..sejak akhir2 nie aku suka baca dan bukak laman web i luv islam..banyak entri best dan menarik kat situ yg dikupaskan..selain aku gemar baca suratkhabar,novel,majalah dan juga something yg berfaedah..

Secondly, aku nak kongsi satu tips kat u all semua..Iaitu 20 Amalan Murah Rezeki.
(1) Menyempatkan diri beribadah
(2) Memperbanyakkan istigfar
(3) Tinggalkan perbuatan dosa
(4) Sentiasa ingat ALLAH
(5) Berbakti dan mendoakan ibu Bapa
(6) Tunaikan hajat orang lain
(7) Banyak berselawat
(8) Banyakkan berbuat kebajikan
(9)Berbuat baik dan menolong orang yg lemah
(10) Berpagi-pagi
(11) Menjalinkan silaturrahim sesama muslim
(12) Melazimi kekal berwuduk
(13) Bersedekah
(14) Melazimi solat malam ( tahajjud)
(15)Melazimi solat dhuha
(16) Bersyukur kepada ALLAH
(17)Mengamalkan zikir dan bacaan ayat quran tertentu
(18) Berdoa
(19)Berikhtiar sehabisnya
(20) Bertawakkal

Inilah sedikit petua dan tips yg ingin aku kongsikan untuk u all semua..untuk mendapatkan lebih maklumat, bolehlah merujuk di laman web i luv islam.Semoga tips ini memberi manfaat kepada kita semua.

Ahad, Mei 08, 2011

Mengapa Masakan Ibu Paling Sedap? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Mengapa Masakan Ibu Paling Sedap? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Bulan Mei

Salam..selamat pagi,tgh hari dan juga petang..sebenarnye xtau nak tulis ape..but, aku Nak share something...hi3..aku suka bulan Mei..xtau npe..maybe, bulan mei bulan yg membahagiakan kot..

Cuba korg tengok dan ingat balik, ini adalah beberapa sebab knpe aku cakap bulan mei bulan yg best..klu xde kne mengena dengan korg, maaf ye..hi3..

(1) Bulan Mei ada tarikh untuk hari ibu

(2) 16hb MEI adalah hari guru

(3) Bulan Mei juga adalah hari bapa

(4) Bulan MEI juga adalah hari jadi Tkah ( kawan aku 1 Mei= hari cuti pekerja)

(5) Bulan Mei hari jadi K.aisyah Jamali ( 23 MEI)

(6) Bulan MEI hari jadi K.anom..hu3..xingat tarikh..maaf..

(7) Bulan Mei jugak first time aku jumpa kawan kat KL Central..( jln2 kt satu kl cntral dan makan sundae Mcdonald)..

Lastly, aku suka bulan Mei..sebab banyak kenangan kat bulan MEI..

Jumaat, Mei 06, 2011

Ku berjanji kerna cinta ..Anuar Zain..

Kumenunggu getar hatiku
Anganku hanya untukmu
‘Tuk bersama selamanya
Kita berdua
Kau slalu mengisi hariku
Dengan canda dan tawamu
Kurasakan bahagiaku
Untukmu selalu
reff:
Kuberjanji karna cinta
Kuberharap karna kasihmu
Selamanya dan tak akan pernah berpisah
Sampaikan nanti
Kau selalu mengisi hariku
Dengan canda dan tawamu
Kurasakan bahagiaku
Untukmu selalu
Kuberjanji karna cinta
Kuberharap karna kasihmu
Selamanya dan tak akan pernah berpisah
Sampaikan nanti
bridge:
Meraihmu…menggapaimu
(Kuberjanji karna cintaku)
Karna cinta
(Kuberharap karna kasihmu)
Karna kasih
Kuberjanji karna cintaku
Kuberharap karna kasihmu
Selamanya dan tak akan pernah berpisah
Sampaikan nanti
Pernah berpisah
Lagu/Lirik : Nico Ajie Bandy
Vokal : Anuar Zain

layan sama-sama..hi3..best..

Anda semakin matang,bila...

Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa.

Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.
Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka.

Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat.

Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.
Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda.

Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya.

Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.
Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang.

Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati.

Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif.

Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna.

Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai.

Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.
Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.
Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

credit to i love islam.

sebenarnye, aku suka artikel nie, sbb tu aku copy dan paste..hope dapat beri sesuatu manfaat pada u all..
wassalam..

Rabu, Mei 04, 2011

rutin harian..

Salam..selamat sejahtera semua..hope u all semua berada dalam keadaan sihat sejahtera dan diberkati Allah..sedar tak sedar tinggal beberapa hari je aku kat sini ( kkb) dah lama jugak la duk kt sini...


pgi nie, seperti biasa, di pjbt wat kje cm sblum2nye..pgi, kuar umah,gi ofis,punch card,gi breakfst dan dah lps breakfst wt kje..tpi, yg seronoknye dpt hadiah dan ade org bgi buah tangan..( thnks alots)

sebelum gi kje, bgi mknan kt anak kucing..tbe2 blik ke umah sewa ade 2 ekor anak kucing kt luar umah yg bru lhir..wlupun aku nie, sebenarnye xsuke dan takut dengan kucing, tpi bab bgi kucing mkn nie, aku ok..cme tkut ble die nk
mntk belai2 tu..aku rimas sikit..( trauma)sebab pernah kne gigit dan cakar dengan kucing..hu3..

dah dan akan pergi meninggalkan tempat nie..but, aku mesti hbiskan beberapa perkara yg xhbis lgi..all the best all of u..

Selasa, April 26, 2011

Salam..dah lama tak post entry kt sini..maaf ye..sbb cm xde mse dan xsempat nk update..tpi,nie ade something utk u all yg tgh exam...best lagu nie...semoga ia membawa sedikit sinar dan semangat tuk u all semua..



Maher Zain – Insha Allah

Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram bagai malam yang kelam
Tiada bantuan
Tiada tujuan

Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insha Allah.. Insha Allah
Insha Allah
Ada jalan Nya

Insha Allah.. Insha Allah
Insha Allah
Ada jalan Nya

Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu

Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insha Allah.. Insha Allah
Insha Allah
Ada jalan Nya

Insha Allah.. Insha Allah
Insha Allah
Ada jalan Nya

Kembalilah kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah Doa

Oh Ya Allah..
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku
Ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar….

Insha Allah.. Insha Allah
Insha Allah
Ada jalan Nya

Insha Allah.. Insha Allah
Insha Allah
Ada jalan Nya

Insha Allah.. Insha Allah…..

Jumaat, April 22, 2011

Bahagia...

Salam..alhamdulillah,aku masih di berikan kekuatan dan kesihatan daripada Allah s.w.t. diatas muka bumi ini untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai seorang khalifah...

Alhamdulilah jugak, selepas aku sihat daripada sakit 2 minggu lepas, aku dapat rasakan perubahan yg ketara berlaku di dalam diri..aku semakin happy,ceria dan gembira bersama-sama dengan orang di sekeliling ku..bukan sebelum ni aku xgembira,cuma kali ini,keceriaan jelas tersinar di dalam hidup..

Thnks alots kepada insan-insan yg telah berjaya membuatkan diri aku jadi ceria,gembira dan byk bagi sokongan dan juga mendoakan kesejahteraan diriku sewaktu aku sakit.. Hanya Allah shja yg dpt membalas jasa kalian..

Lastly, aku nak pesan,jaga diri elok2,jaga hubungan kite dengan Allah,sesama manusia dan juga alam sekeliling..sebab semuanya berkait rapat..

Selasa, April 19, 2011

Salam...

Salam..hai semua,harap u all sihat..hari nie mood hepi& gembira,smpai xde selera nk mkn..ha3..pelik kan??hi3..tpi,tu la realiti..dah lama xrasa sesuatu yg maybe membahagiakan..wlupun ia dtg seketika cuma..

Firstly, thnks alots tu all my housemate sbb tolong aku hri tu..Allah je dpt balas jasa korang semua..secondly,aku dah belajar bawak kereta& telah selesai menduduki exam muet..sekarang nie,tinggal kena siapkan laporan,joint kursus HEP anjuran Universiti after that carik kje..

Sekejap je masa berlalu kan..sedar xsedar,tgglsebulan je aku l.i kt pusat zakat kkb nie..& stay kt umah sewa nie..cam xcaya je..

Lepas nie,kena survive diri sorg2,kwn xde dah..sbb duk dgn family..balik ke tempat asal balik..erm....rindunya nk gi msuk kuliah,belajarbalik dan juga jumpa kwn2 kuliah..however, kenangan terindah yg xleh lupa adalah waktu study kan???...

Lastly,good luck all of u..& kepada yg exam final tu, i wish All the best..
Kepada semua kwn2 aku,jmpe nti time konvo..wassalam..

Khamis, April 14, 2011

sakit....sakit..sakit..

Salam..maaf,sebab dah lama sangat xupdate blog nie..sebab xde masa dan aku sakit..hu3..minggu lepas,aku telah disahkan doktor mengalami hyper mental weak..hu3,aku xtau pe nme sakit tu dalam bm, but doktor cakap aku terlebih oksigen dalam badan sehingga mengakibatkan boleh jdi kejang otot..

erm..jujurnya,aku tertekan time tu,maybe ade something yg buat aku betul2 xsihat,kepala sakit,& pitam..terpaksa aku xdpt dtg ofis..maaf, aku telah betul2 menyusahkan orang time tu..tak berniat pun..honestly, aku hargai insan2 yg byk menolong aku...especially my housemate& k.radhwa..Allah je dpt balas jasa korang semua..

Thanks Alots..

Isnin, Mac 28, 2011

Pagi yang cerah dan tenang...

Salam..selamat pagi semua..tibe-tibe nak post something kat sini..hu3..xde pe2 pun,just simple2 je..

Actually,sebelum gi kje, pkre first yg semua orang akan buat, tentulah akan mandi,gosok2 mata,baca doa selepas bangun dari tido dan akan kemas katil..

Lepas dah siap semua tu, aku akan solat subuh dan baca quran@ ma'surath@ just berzikir lepas solat@ bce selawat byk2 dalam hati..

walaupun mle2 akan rse perasaan yg xde mood but, tibe2 akan datang sedekit demi sedikit perasaan @ sifat baik dalam diri..hu3..inilah yg aku wat tiap2 hari untuk hilangkan segala masalah@ something yg membuatkan aku tibe2 xde mood..insyah allah,mood aku akan kembali normal...

pagi jugak,cuaca dan keadaan kat kwsn hjau nie tenang dan indah..so,inilah masa yg aku gunakan untuk hilangkan segala tekanan@ masalah yg dtg dengan lihat pemandangan..subhanallah..lawa sangat ciptaan dan keadaan waktu pagi..tenang..

wassalam..

Rabu, Mac 23, 2011

myself...

Salam..apa khabar semua?harap semuanya dalam keadaan baik..sebenarnya xtau nak tulis ape..but, ade sesuatu yang ingin dikongsikan bersama-sama..semuanya berkenaan dengan hidup..

dalam diam xdiam..akhirnye sudah 3 bulan aku kat kkb ( kuala kubu bharu) nie..cam2 peristiwa dan kenangan yg aku dapat kat sini..semuanya mematangkan diri..ye la, duk jauh dgn family and belajar tuk survive..tpi, tiap2 bulan balik umah..sebab rindu..

Sekarang,bile belajar untuk mengetahui alam pekerjaan, aku merasakan bahawa alam study best..dan sukar untuk dilupakan dalam memori..rindu untuk masuk kuliah,masuk tutorial,wt presentation dan yg pling best rindu untuk cuti lama2..hi3..

Lepas nie, bakal tempuh alam pekerjaan@ maybe klu ade rezeki aku nak sambung study..kerja dan sekiranya telah sampai satu masa yg benar2 ditetapkan, maka aku nak jdi housewife...ha3..insyah allah..

Ha3..jauhnye berangan-angan..but, angan-angan2 tu best kn..hi3..aku suka berangan-angan dulu,sebab bagi aku, bile aku berangan-angan,aku akan cuba &akan usaha@laksanakan..sebab dengan angan-angan,lahirlah usaha,semangat dan cita-cita..

Lain orang,lain cara...manusia berbeza2 dan berbagai rupa dan ragam....however,lifes must go on..gambate..jangan takut untuk hadapi dugaan& cabaran..usaha,ikhtiar,doa dan tawakkal penting....

Betul tak?..ha3..ape lah aku merepek nie..cam org tua lak..honestly, sekarang, i'm not single...& sedang belajar mengambil lesen memandu,still belajar lagi, thun akhir, tengah wat praktikal...& maybe bulan 10@ 11 nie akan graduate...Doakan lah yang terbaik untuk saya,& saya sentiasa mendoakan kalian semua..

Good luck..selamat menempuh alam sebuah kehidupan..
wassalam..

Selasa, Mac 22, 2011

bila hati berkata-kata ii

Bila hati berkata-kata...mungkin ada sesuatu yg tersurat dan tersembunyi yg ingin di kongsikan bersama-sama...mungkin ia berkenaan dengan kejadian alam di sekeliling, pergolakan manusia dan mungkin juga ianya sebuah fantasi semata-mata...

Jika benar sesuatu itu telah ditetapkan segala-galanya, manusia boleh mencuba dan berusaha untuk mengubahnya... Jika benar juga semuanya telah dilakukan,diusahakan,dan juga dilaksanakan namun tidak berjaya, hadapilah ia dengan Hati yang redha kerana ketentuan Allah itu adalah sebaik-baik ketentuannya.

Bila melihat awan yang biru,hutan yang hijau, angin yang mendamaikan, ianya membuatkan diriku berasa begitu terpesona dan lidahku tidak pernah leka dan lalai memuji kurniaan Allah yang Maha Esa..tanpanya, tidak mungkin segala-galanya tercipta dan tanpanya jua tidak mungkin aku diciptakan diatas mukabumi ini menjadi seorang hamba dan khalifah nya..

Rabu, Mac 16, 2011

Terima kasih semua....

Salam...alhmdulilah, keadaanku semakin bertambah baik dan sihat...walaupun siang tadi aku merasakan sakit itu datang kembali...untuk kembali sembuh dan cepat sihat, aku telah mengikuti nasihat dan pesanan doktor...thnks alots doktor di atas kemahiran, nasihat dan juga anugerah daripada Allah yang berkuasa di atas segala-galanya..sakit juga adalah anugerah,dan sakit juga adalah rahmat Allah kepada hamba-hambanya untuk menguji sekuat mana iman seseorang itu untuk menghadapi segala-galanya..


Thanks alots jugak ditujukan kepada housemate ku yang turut menghantar, meminjam dan menemani ku untuk ke klinik....Thanks alots...Allah je dapat balas jasa kalian semua...erm, best jugak kan sakit nie,hi3...sebab kite dapat perhatian lebih dan kite akan dilayan seperti seorang puteri...( but,honestly dalam hati jasa baik korg akan aku ingat sampai akhir hayat)...


Lastly,thanks alots my friends... i love u all...

Selasa, Mac 15, 2011

menu untuk pemakanan sihat

Salam...ingat lagi tak?semalam doktor mengesahkan kepadaku bhwa aku kena menjaga pemakanan ku, oleh yg demikian maka aku mengambil keputusan untuk makan sesuatu yg berbentuk cecair dan mudah untuk di hadam oleh perutku iaitu bubur...



wlupun agak sukar untuk ku nyatakan bahawa aku rindukan menu makanan ku yg dulu, tpi mulai sekarang aku kena berubah..untuk kekal sihat& bertenaga...memang pada tekak, kite dapat rasakan bhwe ape yg kite mkn itu adalh sesuatu yg menyelerakan dan sedap...tpi, beberapa ketika selepas itu, kite tidak mengetahui keburukannya..

so, mulai hri ini, inilah menu ku... iaitu semangkuk bubur, 8 gelas air masak sehari, 2 gelas air masak di waktu pagi, 2 gelas di wktu lunch dan 2 gelas diwaktu malam....dan selebihnye aku bykkan mkn buah-buahan,dan sayur-sayuran..



Mulai hri ini jugak, aku hindari untuk kurg mkn mknan yg berminyak, berlemak, pedas dan juga manis...

Isnin, Mac 14, 2011

Hari ini dalam sejarah...

Salam...hari ini dalam sejarah aku pitam pagi-pagi...time tu,siap2 nak gi kerja...
sebelum tu,mse aku bgun pgi,aku rse perut aku sakit..mcm ade sesuatu yg menyakitkan..aku kuatkan jugak langkah kaki ke bilik air...

Lepas aku selesai mandi,aku amik air wuduk utk solat subuh...& then aku solat, tibe2 lepas aku selesai solat subuh,aku rsekan keadaan di sekeliling hitam,berpusing-pusing,aku seperti nak terjatuh,& then aku kuatkan jugak untuk gi bilik sebelah iaitu bilik k.azwa utk mntk tolong dengan die...time tu,aku rse betul2 xlarat & sekeliling ku betul2 hitam...& aku aku dapat rsekan yg aku hnye mampu untuk terbaring...dlm 5-10 minit jugak la aku pitam...

k.wa terkejut sgt sbb time tu,die bru lps solat subuh..aku sekadar mampu memanggil namanya sayup-sayup untuk mintak tolong..dan selepas beberapa minit, aku sedar kembali..aku rsekan diri aku betul2 lemah dan xberupaya..dan aku terus baring di atas tilam di bilik ku selama beberapa jam...sehinggalah tepat pukul 9am, aku bru sedar dan bangun untuk bersiap ke klinik..

doktor mengesahkan bhwa sistem penghadamanku mempunyai masalah...usus ku bengkak..di sebabkan itu,aku seringkali pening kepala,terasa ingin muntah2, pitam,dan selalu berpeluh2.. semasa membuat rawatan doktor, doktor mengesahkan bhwe suhu dan tekanan darahku dlm keadaan baik dan stabil...& juga tiada tanda-tanda migraine...atau darah tinggi...

Setelah selesai merawat,doktor menasihatkan aku untuk jaga pemakanan..kurangkan makan makanan pedas,berminyak,mkanan ringan,&juga berlemak...tetapi bykkan mkn sayur-sayuran,buah-buahan,dan minum air masak yg byk..however, aku ingin mengucapkan terima kasih byk2 dekat doktor tu..& sekarang nie, aku belajar untuk mengubah cara pemakanan ku,& menjaga kesihatan diriku..aku ingin sihat berbanding sebelum-belum nie..maaf..xde gambar..sebab perkara nie berlakudi luar jangkaan...

Thnks alots k.wa dan pia sebab temankan& hantar aku gi klinik..Allah je dapat balas jasa baik korang berdua..

Ahad, Mac 06, 2011

ape2 je yg terlintas...

Salam...sbnrnye,hri nie bru blik dari umah di kuala selangor..mule2 cm xplan nak balik umah sebab sakit kepala dan keadaan hujan..tapi,disebabkan rindu sgt2 kat family, aku gagahkan jugak untuk balik rumah..bertolak dari kuala kubu bahru 10am smpai umah 2pm..

kepulangan ku disambut oleh adik kecilku yg comel dan pandai nie..die yg bukak kan pintu umah & terus peluk aku..nampak sangat adik aku nie rindu kat aku..hu3...dh lme xbalik la katakan...


wlupun sekejap je balik,tapi rse bhgia dan bermakna...maybe sebab rindu dah terubat..sakit kepala pun dah ok..

Jumaat, Mac 04, 2011

bila hati berkata-kata

Salam...bila hati kecilku berkata-kata dan berbicara sendirian...ianya menyatakan yg aku amat merindui keluarga tercinta..merindui masakan ibu,helai ketawa adik kecilku dan juga kampung tercinta..

Bila hatiku berkata-kata juga, ianya menyatakan bahawa aku amat merindui seseorang yg jauh nun disana..rindu kawan-kawan yg sekuliah denganku dan juga dengan bebelan dan nasihat berguna daripada pensyarah2 yg tak jemu2 untuk memberi teguran dan nasihat kepada pelajar-pelajarnya untuk jadi insan dan manusia yg berguna...


Bila hatiku berkata-kata juga,ianya menandakan bahawa aku inginkan sedikit ruang untuk berfikir tentang sesuatu yg penting untuk aku laksanakan di masa hadapan..sesuatu yg mungkin akan mengubah segala-galanya di dalam hidupku...

wassalam...

Ahad, Februari 27, 2011

perjalanan selama beberapa hari...

Salam...di pagi yang nyaman dan indah ini, hati ini amat merindui kampung halaman dan rumah tercinta...
Dalam hati,aku berkata-kata... bestnye klu aku dapat pandu sebuah kereta untuk pulang ke rumah..
ha3..berangan terlampau sangat..but, ia adalah sebuah angan-angan yg mungkin akan tercapai suatu ketika nanti..

untuk pengetahuan semua, aku bru je lulus ujian komputer untuk amik lesen kereta..alhamdulilah,aku lulus wlupun aku bce buku undang-undang tu 1 kli je..& kebetulan lak, aku btul2 penat mlm tu sbb ptg tu aku wat siasatan asnaf bersama dengan pegawai zakat kkb..siasatan tu bermula pgi-mlm..

Perjalanan hidup yang mungkin melalui macam-macam dan menempuh pelbagai ragam di tempat yg pernah aku diami suatu ketika dahulu..dan kini,aku cuba untuk mengulangi rutin yg sama tetapi situasi dan keadaan yg berbeza..klu dulu,aku tinggal di kkb untuk mencari dan menimba ilmu, kini aku kembali ke sini untuk mencari dan meneroka sedikit pengalaman hidup...tidak ku nafikan,kuala kubu bahru sebuah pekan yg cukup tenang,damai,hijau dan selesa...dan mungkin,aku jatuh cinta dengan kedamaian di pekan yg tenang ini..

Rabu, Februari 23, 2011

impianku..

Salam...tada...dh lama xtulis..but,simple je post nie.. ha..ni la benda yg aku inginkan...but, mampu ke aku capai& genggam..first, nk graduate...second nk bercuti...third nk beli kereta....lesen bakal amik...doa la ye semuanye berjalan lancar...

inilah sedikit sebanyak gambaran atas ape yg aku ingin tunaikan..


 ok..selamat tinggal semua..
tdi ade idea best, nk tulis...but...ade perkara yg membuatkan ideaku itu terhenti...

good luck semua...

Jumaat, Februari 11, 2011

Lemahnya aku...

 Salam..dalam hidup nie,manusia akan terima& hadapi mcm perkara@ dugaan kan...
ade benda yg die xmmpu nk hadapi sorg2 dan ade perkara yg die perlukan ketenangan...
Hanya melalui tulisan atau melihat keindahan alam@ sesuatu ciptaan yg lawa, maybe semua tu akan hilang...
but,it's just seketika...

Berdasarkan suatu ayat al-quran yg bermaksud.. Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan dengan kesanggupan diri masing2...

Dan ade sepotong ayat juga yang bermaksud : Allah tidak akan mengubah nasib seseorang @kaum sesebuah tempat itu melainkan dengan usahanya sendiri...

So, based on this meaning. ape yg aku faham ialah seseorang itu harus tabah,kuat,dan jangan cepat putus asa di atas sesuatu yang menimpa@ hadapi olehnya..Allah tu Maha Adil, Maha Penyanyang & Maha Berkuasa atas segala-galanya...

Selasa, Februari 08, 2011

Hanya kerana Dia...

Salam..maaf sebab dah lama tak post something yang baru..sebab sekarang sibuk sangat dekat office..
balik pun selalu lambat..wlupun hanya sekadar menjalani latihan industri ( praktikal)...

Hanya kerana dia...siapakah si dia itu...cuba korang teka???hi3....
sebenarnya aku pun xtau siapakah dia si dia itu..just sebuah kata2 yg hadir bila aku ingin memulakan post hari nie..mungkin si dia itu adalah anda diluar sana...di sekeliling saya & juga seseorang yg sedang memerhati...
cepat2 cuba teka...

Walaupun aku xpasti siapa si dia tu..& tak tau siapa dia...biarlah aku membenarkan diri ku meneka sendiri..hi3..mne tau btul.. dia adalah seseorang yang selalu memberi nasihat, teguran,bimbingan& sentiasa berada di sisiku ketika aku benar2 memerlukan...Dia terlalu baik & jujur buat diriku...
 
Hanya kerana dia juga aku berubah untuk jadi lebih baik& memperbaiki diri ku sedikit demi sedikit...
Aku ingin membahagiakan dia...walaupun aku xpasti siapa dia...
Hanya kerana dia juga, aku belajar dengan bersungguh-sungguh...learn from mistake...& always do the best thing although i'm not perfect person...

Hanya kerana dia juga...aku ingin melakukan segala-galanya dengan sepenuh hati& ikhlas kerana Allah..
Hanya kerana dia juga, aku xpernah kenal erti putus asa,wlupun kadang-kadang aku xmampu untuk menghadapinya...dia mengingatkan aku untuk terus tabah,sabar,kuat & berani untuk menghadapi dugaan& cabaran dalam hidup...

Hanya kerana dia...aku masih di sini& di alam maya ini....
Hanya kerana dia...aku mampu& tabah mengharungi hari-hari yg penuh liku..

Dia.......

itulah clue nye...cepat2 cuba teka...nti klu betul, aku bagi hadiah..
kepada me_nazri,the istiqamah,lovely lifes anda diminta untuk meneka siapakah si dia itu....

Ahad, Januari 30, 2011

1 minggu...

Salam...dah seminggu aku xberblogging..hu3..maybe sebab penat& kje yg amat byk di pjbt membuatkan aku jdi xde mse...erm..mcm2 bnde yg aku nk share sebenarnye...but, better slowly...hi3..

Firstly, baru2 nie aku bru je selesai mengikuti family day anjuran lembaga zakat selangor cawangan hulu selangor..family day tu, diadakan di Nelayan Beach resort..( Melaka)..wlupun aku orang bru& stdnt praktikal kt stu, but like cam 1 fmily...best sangat2..perjalanan tu bermula dengan aktiviti berkonvoi sebanyak 7 buah kereta..perjalanan yg bermula dari lebuh raya bukit beruntung& berakhir di Plaza tol Ayer keroh, Melaka.... sebelum pergi, msing2 ditugaskan untuk memikul tgjwb& tugasan yg diberikan..cam jdi ajk keselamatan, makanan,penginapan& sebagainya..


Aku ditugaskan sebagai pembantu tukang masak..hi3..best dpt jdi pembantu tukang masak nie, bestnye sbb dpt msak& mkn..setelah semua persiapan & kelengkapan siap dibawa, maka kesemua pegawai& staff lzs kkb pun bertolak ke tempat yg dituju..




Pejalanan mengambil mse dlm lbih kurg 2 jam lbih..wlupun slh chalet,& keletihan ,tapi best..sbb akhirnye berjaya jua menemui Nelayan Beach Resort...& kepenatan terus hilang ble tbe wktu mlm, kerana dapat menikmati hidangan ikan bakar,ayam bakar& daging bakar yg amat enak serta melihat laut yg terbentang luas didepan mata...selepas tu, ade aktiviti sukan neka untuk kanak2, orang dewasa& juga yg pling best, mjlis tukar Hadiah...
 

Rabu, Januari 19, 2011

Your mother by Rashid Bhikha



Salam...bile dengar lagu nasyid ibu nie, aku jdi tersentuh..betapa bertuah& bahagianya bila dikurniakan seorang ibu yang amat memahami,menyanyangi,& taHu segala-galanya pasal anak2 yg dia sayang..

Mood : rindu sgt kat mak..

Sabtu, Januari 15, 2011

cuti hujung minggu..

        Salam...selamat berhujung minggu semua...aku percaya semua kwn2 aku yg tengah berpraktikal di luar sana tu x sbr2 nk tnggu cuti sabtu ahad kan...btul tak?sme la jugak dengan aku..hi3...ye la, penatkan bekerja selama 5 hari...mcm2 tugasan kite wat kan...erm..bgi aku, smua kje dlm dunia nie penat& susah..yg membezakan ye adlh usaha& ketekunan& kerajinan seseorang itu sendiri...



         Sebelum ni, aku dh ceritakan yg aku wt L.I.kt pusat zakat kuala kubu bharu...sebenarnye, kuala kubu bharu tu, kt kwsn hulu selangor...ia umpama sebuah pekan koboi....& slh stu tempat@ pekan kecil yg berfungsi sebagai pusat pentadbiran...sebab, ape2 shje urusan yg berkaitan dgn pendidikan,pentadbiran,perkahwinan@ ape je2 akan dirujuk semuanya ke Kuala Kubu Bharu..so, disebabkan kuala kubu bahru nie cm sebuah pekan yg seperti sebuah   pusat pentadbiran, operasi di pusat zakat di sini agak sibuk...hu3....so, mse cuti nie je la aku leh rehat& refresh energy aku blik tuk menempuh 5 hari bekerja..bile bertenaga, semua kje yg dilakukan akan jdi lancar...so,aku gunakan cuti aku nie sebaik2 nye..inilah office aku...hi3...sementara je..sbb wt l.i kt situ..




   Pagi tdi,cdg nk gi jogging, tpi disebabkan rse kepenatan dihari semalam, so terbantutlah niat tuk jogging di pekan kuala kubu bahru...tpi, aku dpt mengemas rumah, membasuh baju,& memasak..tu pun dikire jogging gak kan..ptg pulak, nk berjalan2 disekitar taman nie...mggu lps, xdpt luangkan masa dirumah, sbb gi jln2 kt sogo...mgu dpn lak, ade fmily day kt Melaka..hi3...pnuh masa cuti aku..dgn berjalan2..ini gambar 1 hari  dirumah...tada....bye2..

Khamis, Januari 13, 2011

suasana ketika wt praktikal...

Salam..hi3..K.A.M.I. duk umah sewa..( fira,k.wawa& aku)..xrancang pun sbnrnye duk duk sme2...but, takdir telah menemukan semuanye..ewah..

Bile dh tggl sme2, smua bnde wt sme2..i' mean gi jln2,shoppng, gi pasar@ kedai runcit..rutin harian, adalah bgun seawal pgi pkul 5am@ 5.30 am tuk siap2 gi tempat kje..ewah..cm dh kje je..padahal wt L.I. je..klu kiteorg sempat& rajin, kiteorg akan wt breakfst..hi3..bgus tak???& ble dh duk umah sewa nie, bak kata org, kite blh bljr hdup berdikari& usaha sendiri..hi3..& yg best nye, dh ade pengalaman sikit tuk beli barang2 dapur kt kedai...

Rabu, Januari 12, 2011

Tahun baru..

Salam..dh msuk thun baru pun..sekejap je mse berlalu..pejam celik je, dh hbis thun 2010..hu3.. dh lme tak publish post..maybe sebab buzy sgt2..sbb mcm2 bende  nk disiapkan menjelang  akhir thun..

sekarang, xyah dtg kls dh.sbb aku sekarang just wt L.I ( latihan industri)..hi3..best...
sebelum nk msuk mle wt l.i, mcm2 bnde aku uruskan..firstly, crik tempat l.i..utk cnfrmkn tmpt..sbb sblum nie, crik tmpt l.i kt jbtn mufti kt s.alam..hu3..xtau lak yg jbtn mufti tu jauh sgt dri umah..aku duk kuala selangor..
alhmdulilah,dpt tmpt l.i kt pusat zakat kkb ( kuala kubu bharu) wlupun hntr surat last minit...

rezult exam dh kuar..cm sdih gak dpt rezult sem lps..but, aku dh cube yg terbaik..
so, trime la seadanye..honestly, thnks alots to someone& also to my friends, fira& k.wawa sbb bersusah pyh utk mencari umah sewa di kuala kubu bahru..hi3...K.A.M.I. duduk bertiga..cam xcye je..sbb itu adlh perancangan last minit yg dibuat..however, we all enjoy& lepak duk sme2 dlm 1 umah..

2 Hari sebelum nk l.i.. tibe2 aku demam panas..maybe takut sangat kot..kui3..
xpernah2 aku jdi cam tu..so nervous..hu3..however, LZS kkb lyn& beri tunjuk ajar yg baik& berguna kt aku..& they all so supporting..

to all my friend,teruskan khidmat& usaha anda untuk berkhidmat di tempat anda praktikal..