Google+ Followers

Ahad, Disember 08, 2013

2 qayyim


Salam..hari nie, nak cerita pulak tentang anak muridku dan juga guru kelasnya. tahun ni, aku menjadi guru kelas untuk pelajar tingkatan 2. kelas tu diberi nama dengan kelas 2 qayyim, nama kelas dekat sekolah yang aku mengajar ni semuanya merupakan nama sahabat dan nama-nama khalifah yang terkenal di dalam islam.Mungkin, ia adalah salah satu cara untuk menerapkan juga gaya dan konsep islam di dalam kelas tersebut. Aku mempunyai pelajar seramai 22 orang iaitu terdiri daripada pelajar lelaki dan perempuan, namun di pertengahan tahun, seorang anak murid ku telah pindah sekolah dan kini ia tinggal 21 sahaja. As a guru kelas, banyak perkara dan tugas sebenarnya kena buat cam tanda kehadiran pelajar tiap-tiap hari, mengetahui tentang sikap dan perangai anak murid,mengenalpasti ibu bapa pelajar tersebut, menjaga kebersihan dan susun atur keceriaan kelas tersebut sepanjang tahun.Tapi, tahun ni, aku sangat sibuk dengan bermacam jawatan yang ku pegang dan urusan yang diamanahkan ole pihak sekolah. Mungkin, kadang-kadang, anak muridku beranggapan yang aku tidak sayangkan mereka..jauh sudut hati, i'm love them so much.cuma tak nak tunjuk je..ha3... Macam-macam yang berlaku sepanjang aku menjadi guru kelas ni, tapi yang amat memberikan pengalaman dan memori adalah bila manan mereka menyambut hari lahirku secara kejutan dan memberikan ku hadiah yang amat bermakna sewaktu jamuan akhir tahun berlangsung..speechless sangat2..ye la, dapat 2 buah kek dan juga hadiah handphone daripada pelajar.Mungkin kerana kesibukan waktu dan ruang yang terhad membataskan ku untuk meluangkan masa bersama mereka.Tapi, akhir tahun aku berusaha meluangkan waktu untuk bersama-sama mereka dalam setiap acara dan aktiviti yang pihak sekolah lakukan. Sewaktu hari karnival, iaitu penutup hari ko-kurikulum,untuk kategori boria bagi pelajar perempuan, kelas 2 qayyim telah mendapat johan.Bagi aku, anak-anak murid aku kreatif, bijak dan berani kerana mereka berjaya menghasilkan boria yang sangat kreatif dan kena dengan keadaan kelas 2 qayyim. Manakala, untuk pelajar lelaki pula bagi kategori coral speaking kelasku mendapat nombor 3. however, bagi aku mereka memang berbakat.nie adalah beberapa buah gambar sewaktu bersama mereka

Sabtu, Disember 07, 2013

kenduri kahwin


Salam..selamat sejahtera..kali nie tajuk tentang kenduri kahwin..ha3..maklumlah,dah masuk bulan 12 dan bulan cuti sekolah, maka ramailah yang melakukan majlis kenduri kahwin. Alhamdulilah,bertambah lah umat nabi muhammad dan khalifah di atas muka bumi ini. Bercinta lama-lama pun, xelok jugak sebenarnya sebab datang banyak fitnah dan dosa. Untuk tahun ni, banyak jugak majlis kenduri kahwin kawan yang aku sempat untuk pergi. kawan sekolah rendah, menengah, kawan di tempat kerja dan juga kawan sewaktu belajar di universiti. Menyentuh tentang perkahwinan ni, ada beberapa perkara yang perlu di ambil berat dan di pandang serius oleh masyarakat sebenarnya. Yang Paling penting adalah tentang kemampuan untuk melaksanakan majlis tersebut bagi kedua-dua belah pihak. Bak kata pepatah melayu " ukur baju di badan sendiri"..memanglah kahwin hanya sekali,namun jika hanya mengikut kehendak dan juga orang di sekeliling,adakah kita mampu sebenarnya untuk melakukan majlis tersebut dengan kadar jumlah pendapatan yang kita miliki sekarang. Walau berkahwin hanya sekali, namun bukan kemegahan dan juga kecantikan itu yang diambil kira di dalam islam memadailah dengan bersederhana dan lafaz ijab kabul itu sebenarnya sudah cukup. Islam pun tidak menggalakkan umatnya bermegah, membazir dan berhutang untuk melakukan sesuatu yang gah di majlis perkahwinan tersebut. Bila banyak melakukan pembaziran, maka hilanglah keberkatan dan rahmat di sebalik perkahwinan itu. kerana asal dan tujuan di wajibkan seseorang itu berkahwin adalah untuk berkasih sayang sesama manusia lelaki dan perempuan dengan cara yang halal dan melalui perkahwinan yang sah.Juga, perkahwinan itu dilakukan supaya menghindarkan diri daripada zina dan perkara yang terlarang di sisi islam... ha.soalan cepu emas yang kena tanya, bila nak kahwin?dan bila diskeolah jua, ramai jugak anak murid yang tanya tentang soalan tersebut...jawapan yang aku selalu jawab kepada anak-anak murid, " tolong doakan saya untuk jumpa lelaki yang dapat terima saya seadanya, jodoh pertemuan tu di tangan Allah, manusia hanya merancang dan sebaik rancangan adalah daripada Allah yang Maha Esa". if dalam exam, mesti dapat markah tinggi sebab menepati soalan...ha3..

Rabu, November 27, 2013

camping time with students form 5


Salam..hari ni, nak cerita pulak pasal aktiviti outdoor bersama dengan pelajar-pelajar yang pihak sekolah anjurkan bagi setiap tingkatan.Sebenarnya, ini adalah aktiviti mengikut silibius ikram musleh iaitu perkhemahan bagi setiap tingkatan.Ia juga merupakan unit beruniform yang dikenali sebagai Kadet Remaja Sekolah Musleh. if sekolah bukan di bawah musleh, ia dikenali sebagai kadet remaja sekolah.(KRS)..sye dah menjalani latihan dan juga kursus kenaikan pangkat sebagai Leftenan Muda bagi guru-guru yang mengajar di sekolah musleh.Kursus ni di buat di setiawan,lumut perak. Waktu tu, semua guru-guru yang tiada pangkat dan jawatan dikehendaki untuk menyertai Kursus kenaikan pangkat ni dan juga pelajar-pelajar yang ingin naik pangkat daripada kopral kepada sarjan dan juga staff sarjan.Best kursus nie..ada banyak perkara yang kita boleh belajar. Ada 3 modul, iaitu ikhtiar hidup, seni pertahanan iaitu based dan yang ketiga adalah pertolongan cemas tentang cara untuk selamatkan orang yang sakit, sesak nafas, tentang ikatan kain anduh cam persatuan PBSM, tapi KRSM MUSLEH Ni, lengkap semua eleman ada iaitu rohani dan jasmani ada.so,memang terbaik.. sewaktu melalui kursus kenaikan pangkat di setiawan ni, semua pelajar dan juga guru -guru seluruh negeri yang mengamalkan sistem musleh, akan turut bersama-sama menjalani program ni.Apa yang menarik tentang program ni dan aktiviti nie, ia merapatkan ukhuwah dan memupuk semangat persahabatan antara sesama islam.Ok, ni serba ringkas tentang KRSM MUSLEH..dan sekarang, kita berbalik semula ke perkhemahan di Brindley Training and Camp yang bertempat Kompleks Uniti , Pasir Panjang Port Dikson,Negeri Sembilan. Perkhemahan ni berlangsung selaman 3 hari 2 malam. Antara aktiviti yang pelajar-pelajar ni buat adalah latihan kawad, pertandingan kawad ,ikhtiar hidup, perbentangan logo, tema, misi dan visi bagi setiap kumpulan dan juga flying fox.Hari terakhir, aktiviti pelajar-pelajar ni adalah bermandi- manda di pulau ni. Jawatan aku sewaktu di sini adalah sebagai Kem Komandan iaitu ketua pengarah program.Setiap apa yang berlaku kat sini, aku yang bertanggungjawab,Walaupun begitu ada 4 orang guru yang turut serta dan juga 6 orang fasilitator yang turut sama menjayakan perkhemahan ni...Bagi aku, ia pengalaman yang sangat best sebab kita dapat merasa kesusahan, keceriaan dan tingkahlaku pelajar2 kita yang sebenar, kita akan mudah rapat dan kenal mereka..

kesibukan seorang guru

Salam..selamat sejahtera semua dan semoga semuanya sihat sentiasa..dah lama sangat tak update blog nie.dh bersawang rsenye..Just nak cerita tentang pengalaman dan tugas seorang guru yang mengajar di sekolah menengah Islam Hira', Jeram. Alhamdulilah, dah 2 tahun aku bekerja di situ as a guru.Banyak pengalaman dan peristiwa yang berlaku sepanjang aku mengajar di situ.Tapi, itu namanya seorang manusia dan juga seorang guru. Pada tahun pertama, aku mengajar subjek bahasa arab untuk tingkatan 2 dan juga subjek Fiqh tingkatan 2.Mula-mula mengajar, ramai pelajar yang tidak berapa gemar dan suka dengan aku sebab aku nie xbest la, garang la, susah nak senyum la, dan macam-macam lagi. Aku pun, xtahu lagi perangai dan tingkahlaku budak-budak nie..so,kena banyak yang aku kena belajar.Macam-macam budak-budak means pelajar akan gelar diri cikgu baru especially cikgu yang baru masuk cam aku nie.Ha...tu tahun pertama je aku garang dan tegas, tapi walau garang dan tegas,bila ada sambutan hari guru kat sekolah, meja aku yang akan dapat banyak hadiah.Aku pun pelik..garang, tapi ada jugak yang suka dan sayang dengan aku.ha3...tapi, cam best dan rasa bertuah la..cikgu2 lain xbyk dapat hadiah cam aku.. Aku nie xde la garang sangat sebenarnya, just suruh pelajar-pelajar ikut peraturan, hormat guru dan tepati masa. Tahun pertama tu jugak, aku juga mengajar subjek Fiqh untuk pelajar tingkatan 3. Fiqh nie dekat sekolah aku adalah subjek yang penting jugak cam dekat sekolah jais di panggil SMA untuk pelajar Tingkatan 4 dan di sekolah jais pelajar form 4 kena amik exam besar sma nie.tapi, kat sekolah aku dipanggil subjek deeniyah dan mengikut silibus ikram musleh..Walau pelajar tingkatan 3 mengambil pmr, tapi mereka juga kena mengambil exam deeniyah ni jugak kerana ia syarat wajib pihak sekolah dan juga IKRAM MUSLEH.so, nak cakap sibuk tak sibuknya aku, aku kena pegang 1 subjek yang penting dan juga subjek exam besar bagi pelajar tingkatan 3.Aku kena bersaing dan merebut masa antara cikgu pmr dan juga cikgu2 yang lain kerana subjek ini mempunyai cgpa di sekolah.

Ahad, Ogos 25, 2013

3R (RESPECT,RELAXS AND RESPONS)

salam.semoga sihat sejahtera hendaknya.baru-baru nie berpeluang untuk menonton projek 3R iaitu relaks,respons dan respect.program ni dah lama takde, ia mula diperkenalkan sewaktu tahun 1998-2000 cam tu if aku xsalah. Apa yang aku suka dekat rancangan ni ialah tentang pengacaraannya yang sangat santai,sporting dan berkongsi sesuatu secara jujur. Dalam banyak-banyak rancangan tv3, aku sangat suka menonton rancangan 3R nie. Ia adalah sebuah rancangan program tv yg akan menjelaskan serta memberikan pendapat secara bernas dan jujur. Baru-baru nie,ia bersiaran lagi dengan tajuk projek 3R.Kenapa dinamakan sebagai projek 3R,disebabkan ia mencari host dan pengacara yang baru yang lebih muda dan tahu tentang kehidupan wanita.Khususnya rancangan nie untuk wanita dan perempuan, tapi ia dalam keadaan santai dan relaks. Apa yang aku nak kongsikan kat dalam nie, task &ujian yg peserta2 baru bagi projek 3r alami ialah berkaitan dengan aktiviti lasak.Bagaimana cara untuk memasang khemah, memasak nasik dan lauk di dalam hutan dan juga untuk melakukan aktiviti lasak seperti berenang di air yang deras.Jujur, aku bersyukur sebab aku telah ada sedikit sebanyak ilmu untuk hidup di dalam keadaan sebegitu. ini disebabkan aku bergiat aktif di dalam unit beruniform Kadet Remaja sekolah.Jawatan yang aku sandang adalah sebagai leftenan muda.Banyak perkara aku belajar sewaktu pergi mengikuti kursus perkhemahan dan juga kursus kemahiran.Seperti peserta dalam projek 3R nie alami, aku juga pernah turut alami dan rasa.Tapi, apa yang aku boleh katakan aktiviti sebegini akan membuatkan kita jadi lebih erat dan rapat sesama sendiri di dalam kumpulan. Sama seperti aku, aku rapat dengan anak-anak murid bila bersama-sama mereka ketika pergi kursus di hutan dan kursus kemahiran.

Sabtu, Ogos 24, 2013

kehidupan ku

salam.bergelar sebagai seorang guru dan juga warden selama 1 tahun agak mencabar dan memerlukan ketahanan daya fizikal yang kuat.Berhadapan dengan pelbagai ragam pelajar dan juga sikap ibu bapa yang pelbagai ragam juga menjadikan diri untuk sentiasa lebih banyak bersabar.Dalam masa yang sama,bergelar guru disiplin yang memegang jawatan dan tugas untuk memastikan pelajar-pelajar sentiasa mematuhi peraturan sekolah dan asrama. Di amanahkan juga untuk memegang jawatan sebagai guru kelas dan juga menjadi ketua pegawai bagi unit pakaian beruniform sekolah.Walau melalui dan merasakan tugas yang diberikan amat besar,namun, aku masih tersenyum dan mampu untuk ketawa...kadang kala,aku tegas dan garang, namun selepas hari persekolahan dan di luar waktu, aku seorang yang ceria dan gila-gila.Ada masa luang dan cuti walau hanya sehari dalam seminggu, aku akan habiskan masa bersama keluarga di rumah, berjalan-jalan di pasar raya, bersiar-siar di taman permainan, tasik dan keluar makan bersama.cukuplah..hanya itu sahaja masa dan waktu yang aku ada. Sewaktu pelajar sibuk bercuti dan bergembira bersama keluarga, aku menanda kertas jawapan dan peperiksaan mereka,membaca,meneliti, memahami dan berusaha untuk memberikan markah dan mencari bahan yang akan digunakan untuk pembelajaran yang seterusnya. Ada waktu, aku seakan lemah dan berputus asa untuk lalui hari-hari berikutnya, namun aku tetap berjalan dan teruskan perjuangan untuk mendidik anak bangsa menjadi insan yang berguna. Walau garang dan tegas, namun hati ini seorang yang penyanyang dan ceria... Bila masalah dan bebanan kerja datang di dalam diri, aku seakan ingin pergi bercuti dan melupakan apa yang pernah terjadi...

Sabtu, Julai 27, 2013

Tugasku..

salam..dah lama tak tulis entry baru kat blog nie kan.maaf, sebab sibuk sangat sekarang ni.banyak benda kena buat.kadang-kadang, masa untuk diri sendiri pun takde. Pernah jadi warden?pernah dengar perkataan warden? sebenarnya, selain kerja aku sebagai guru, kerja lain yang aku lakukan adalah warden. Apa maksud warden? Warden ni adalah orang yang menjaga dan mengawasi pelajar di asrama.apa tugas warden? Kdang-kadang, mesti smua orang ingat yang tugas warden ni senang, tapi if kat sekolah aku, tugas warden ni sangat berat. walaupun bertugas 12 jam untuk hari minggu je, tapi ia sangat berat dan mencabar. kena pastikan keadaan kebersihan dorm pelajar-pelajar bersih, kena check dorm pelajar lelaki dan perempuan bila selesai lakukan gotong royong, kena hantar pelajar gi klinik@ hospital if pelajar2 tu sakit, angkat panggilan telephone kt bilik warden, buat pengumuman untuk pelajar-pelajar,dan macam-macam lagi. Sepanjang jadi warden, ada banyak kenangan dan pengalaman yang aku boleh dapat. Firstly, pelajar tak suka dan benci dengan warden sebab pelajar2 kena marah bila tak ikut peraturan,disamping pelajar tak suka,ia juga dapat mengeratkan hubungan guru dengan ibu bapa pelajar2, dapat eratkan hubungan dengan pelajar-pelajar, dapat makanan dari parents dan dapat eratkan hubungan dengan makcik-makcik dewan makan. selain tu jugak,bila jadi warden hujung minggu, waktu rehat@ cuti hanya satu hari je.means waktu kerja daripada isnin adalah pada hari ahad.kerana hari sabtu kena jadi warden.tapi, sekarang nie aku telah tidak menjadi warden lagi...i'm free freedom.walau apa pun, aku tetap berbakti dekat sekolah as guru disiplin. Pengalaman, ajar seseorang jadi matang.

Rabu, Jun 26, 2013

perubahan.

salam..semoga blogger yg membaca entry ni sihat sejahtera hendaknya.Lama dah tak updte blog nie.Dulu, pernah terdetik dalam hati untuk tidak menyentuh dan mengupdate blog ni, tapi alasan tu semua macam tak masuk akal.As manusia, walau apa pun yang telah terjadi kita kena terima dan move on.Mungkin ia mengambil masa yang lama untuk berubah dan jadi sedia kala tapi takpe la yang penting manusia tu berubah. Bercakap tentang perubahan, aku memang telah berubah untuk menjadi diriku yang dulu. Dulu dan suatu masa yang lalu, aku seorang yang lemah dan pernah rasa putus asa.Mungkin kerana kecewa dengan sesuatu.Jadi seorang yang garang, pendendam, dan rasa tak puashati dengan seseorang.Waktu tu, aku akui, susah untuk aku terima dan dekat dengan anak-anak muridku. Bukan aku tidak mencuba, tapi aku sedang usaha untuk terima kenyataan dan hakikat keputusan.Aku rasa teruk waktu tu. Tapi, aku tak pernah lupa dengan Yang Maha Esa.tiap-tiap malam,saat,hari dan waktu aku menangis untuk tabahkan hati dan lalui ujian tu.Pelik kan..kerana keputusan itu, aku down sangat.Setahun aku mengambil masa untuk baiki dan berubah.Ditemani kawan-kawan,anak-anak murid dan kumpulan usrah yang sangat memahami masalah ku,lama-kelamaan aku mampu bangkit dan berubah. kejayaan yang Allah telah berikan kepadaku,aku berjaya meningkatkan gps subjek yg aku ajar selama 1 tahun di sekolah tu.baru masuk,aku dah mampu berikan sesuatu yang amat mengejutkan kepada sekolah.aku bahagia dan sangat bersyukur waktu tu.Aku dicabar oleh seseorang..aku sahut cabaran itu dan aku buktikan dekat dia siapa aku yang sebenarnya. Aku bukan seorang yang dia fikirkan sebegitu. Kejayaan kedua,aku mampu membeli myvi kepunyaan ku sendiri tanpa melibatkan campur tangan kedua ibu bapa ku. Kejayaan yg seterusnya pula, aku telah berjaya mendapatkan lesen kereta setelah 3 bulan membeli kereta myvi. Aku mula rapat dan ceria dengan anak-anak muridku yang ketika itu tingkatan 3. Mereka adalah batch students yang aku sangat sayang sebenarnya, serta aku merasa bersalah kerana terpaksa mengajar mereka dalam keadaan tertekan. Melibatkan hal peribadi di dalam waktu kerjaya adalah tidak professional sebenarnya. Aku belajar untuk memperbaiki diri setelah masuk di tahun baru.

Sabtu, Jun 15, 2013

kembali semula..

salam..setahun telah berlalu..kini, saya datang kembali di alam maya ini..ha3.. banyak benda nak di kongsi setelah semuanya terjadi..firstly, dulu masa raya haji tahun lepas, mak sakit..jatuh pokok mangga..3 bulan mak tak dapat berjalan, berlari, berdiri.hanya duduk dan baring je yang mampu lakukan.waktu tu, rasa sedih dan rasa x kuat untuk lalui ujian tu.ye la, sebab sebelum mak sakit, semua benda dan perkara berkaitan rumah mak uruskan if waktu sekolah. memasak,hantar adik ke sekolah, basuh baju,lipat baju dan semuanya. Mungkin, itulah namanya ujian dan dugaan kan, Allah nak uji sekuat mana tahap dan keimanan seseorang hambanya.Dengan ujian yang diberikan, kita boleh nilai diri kita sendiri dan boleh baiki kelemahan dan kekurangan diri.Bukan ape, sebab kadang-kadang manusia nie nama je beriman dan sanggup hadapi semua ujian dan dugaan, tapi bila hadapi dan lalui itulah namanya pengalaman dan dugaan. Daripada kisah dan peristiwa yang pertama terjadi waktu tu, aku telah berusaha untuk penuhi dan lengkapkan segala keperluan yang mak perlukan waktu sakit.bukan senang nak jadi guru,warden,kakak dan dalam masa yang sama jadi surirumah..however, ia pengalaman yang snagt berharga. Alhamdulilah, pihak sekolah dan rakan-rakan banyak membantu waktu tu.Alhamdulilah jugak, selama 3 bulan jaga mak, Allah berikan aku kekuatan dan aku xsakit pun waktu tu. First time, dalam waktu raya,masak rendang ayam sendiri dan kari daging..beli daging& ayam dekat pasar serta bahan-bahan untuk memasak waktu tu. Rendang daging dan kari ayam sama rasanya cam mak masak.walau sibuk dan takde masa nak memasak, tapi sebenarnya aku pandai jugak masak.cuma malas dan takde masa.